Een ontwerp maken aan de hand van een werktekening/template

24-07-2023

Je hebt op onze site een keuze kunnen maken uit honderden producten, nu is het tijd voor het ontwerp! Als je een product hebt gekozen met een ingewikkelde vorm krijg je van ons een template/werktekening, dat wil zeggen een bidimensionale tekening van het product waarin alle snijmarges etc. staan zodat je een ontwerp correct kan aanleveren.

In dit blog wordt helder uitgelegd hoe je dit het best kan aanpakken zodat jouw bestelling zo soepel mogelijk verloopt!

 

Wat is wat?

Als je onze template opent zie je een paar belangrijke elementen:

  • Tekengebied (witte achtergrond) heeft een vast formaat, als je deze veranderd geeft onze upload portaal aan dat de template niet overeen komt met het door jou geüploade bestand.

  • De snijtekening: zwarte lijnen zijn snijlijnen (thru-cut) en de rode lijnen zijn vouw/rillijnen.

  • Lichtblauwe & roze vlakken, dit is het in te vullen gebied, de lichtblauwe en roze vlakken blijven over als we het product uitsnijden, alles wat hier binnen staat komt op de display, hier omheen zit een donkere rand (buiten de snijlijnen), dit is de snijmarge, dit gedeelte valt weg in je product en zorgt er voor dat er geen witte rand in je display zit.

  • Legenda: Hierin staan alle elementen gespecificeerd.

  • De lagen: er zijn (meestal) 3 lagen: 

  1. Legenda, hierin staat de legenda en aanduidingen van waar elk vlak komt in je display (let ook op de oriëntatie van deze tekst).

  2. Stans, hier staan de snij- en vouwlijnen in.

  3. Template, deze laag gebruik je om je ontwerp in te maken.

 

Waar begin ik?

Onze templates zijn opgemaakt als .pdf, een pdf is universeel en kan in bijna alle grafische programma's gebruikt worden. Je kan dus Adobe Illustrator, Indesign, Photoshop, Coreldraw of bijvoorbeeld het gratis programma Canva gebruiken. 

Laad het werkbestand in het door jou gekozen programma en creëer een extra laag, dit is je designlaag (de laag waar je je ontwerp op gaat maken). Zet alle lagen van de template op slot zodat je hier niet per ongeluk iets aan veranderd.

 

Bij het maken van een ontwerp voor drukwerk gelden een aantal regels, dit gaat vooral over de kwaliteit van de afbeeldingen, kleurbeheer en de juiste manier van aanleveren, bekijk hier waar jouw bestand aan moet voldoen!

 

Hoe lever je het bestand aan?

Als je tevreden bent is het tijd om de bestanden op te slaan en te versturen. Het kan gebeuren dat je een bepaalde afbeelding op je display wilt hebben maar dat je deze simpelweg niet in voldoende kwaliteit kan krijgen, dan kan je er altijd voor kiezen om het alsnog in productie te zetten. 

Als je het bestand opslaat als pdf verwijder je alle lagen behalve de lagen van jouw design en onze stans-laag. Wij kunnen dan later de print correct positioneren aan de hand van de stanslaag. Deze laag verwijderen wij voordat we in productie gaan.

 

Let er ook op dat de stanslaag altijd bovenaan staat. Als je meerdere designs wilt aanleveren maak je voor elke variant een losse pdf.

 

Uploaden kan via de link die je in je mail hebt gekregen. Mocht er nog iets niet kloppen aan je bestand zul je daar een mailtje over krijgen met feedback en een nieuwe upload-link.

Selecteer '“bestanden kiezen'“ en zoek jouw bestand(en) op. Hierna klik je op de groene knop '“upload je bestanden'“ en dan begint het uploaden. Als het klaar is krijg je een melding dat het is gelukt en hoef je alleen nog maar te wachten op de feedback die je in je mail zult krijgen.

 

Bestand laten opmaken door Megavista

Het correct prepareren van een drukbestand is niet altijd makkelijk, zeker niet als je weinig ervaring hebt of met complexe tekeningen bezig bent.

Ons grafisch team staat altijd klaar om je te begeleiden in de opmaak van je bestanden en kunnen zelfs het werk helemaal van je overnemen! Heb je vragen of wil je geholpen worden? Neem contact met ons op!

 

Livechat